Kultur Hjärta Skola

Inflytande i Borlänge

I onsdags var även Mattias Dristig (projektledare Kultur Hjärta Skola) iväg för att träffa Margareta GåfvelsKulturcentrum Asken i Borlänge. Margareta är en av de personer som är med i referensgruppen för att införa Elevkulturombud (EKO) i Dalarna. Förutom ett givande samtal om Askens verksamhet, EKO och Skapande Skola-projekt så hanns det också med en visning av utställningen Tusen Ord som är ett ypperligt exempel på hur kulturen kan möta skolans värld och där barn och unga i stor utsträckning deltar med sina egna berättelser och tolkningar. 


På eftermiddagen så redovisade unga sommarjobbare (från kommunerna Säter och Borlänge) sitt uppdrag de hade fått av kommunalpolitikerna att granska Barnkonventionen. Hur kan barn och ungas delaktighet och inflytande utökas med Barnkonventionen som grund och hur kan man tydliggöra och förbättra arbetet med Barnkonventionen? Hur kan man utöka ungas inflytande innan man går vidare med beslut och handling inom det politiska området? 

 

I samband med sin redovisning så hade ungdomarna ett motkrav till oss som var deltagande politiker och tjänstemän – att stötta deras intentioner att producera två filmer om barnkonventionen (en film för skolbarn och en film för vuxna och ungdomar) som kan visas och diskuteras i skolorna i Dalarna. 

Förhoppningsvis så kommer ungdomarnas hela redovisning upp här på denna blogg framöver. Vi får återkomma isåfall.